Sahabat Katak Bulat Yang Sporting Habis

Wednesday, 30 November 2011

Ombak Rindu

ASSALAMUALAIKUM 5 SALAM SEJAHTERA

DIPAWAGAM BERMULA HARI INI
Tak payah la KB terang dengan lebih lanjut mengenai cerita ni, sebab ramai antara korang yang dah tahu bahawa filem ni merupakan filem adaptasi novel yang kedua di Malaysia selepas 'Lagenda Budak Setan'

So, ombak rindu ni pun salah satu daripanya, KB tak pernah baca lagi novel tu, tapi ramai kawan-kawan cakap menyentuh kalbu.

Agak-agaknya kan, Kalo KB baca dan tengok filem ni, boleh tak tersentuh perasaan KB yang dah lama mengeras dalam dunia jiwang-jiwangan ni.

Dengan itu, untuk menguji sama ada cerita ni mampu memberi impak yang besar terhadap diri ini, KB mencabar diri ini untuk pergi menonton filem adaptasi ni seorang diri pada minggu hadapan, bersamaan hari selasa, 6 disember 2011.

Pada rakan-rakan bloger di luar sana yang tinggal berhampiran Melaka dan mahu mendapatkan tiket percuma...jom sertai KB untuk tonton filem ni....Hanya terbuka bagi peserta yang sanggup datang Melaka dan free pada tarikh tersebut sahaja

Peserta bertuah turut berpeluang makan tengah hari bersama KB yang akan ditanggung sepenuhnya pada hari berkenaan.

Syaratnya mudah:

1. Tinggal di dalam/berhampiran Melaka
2. Ada masa terluang pada tarikh yang dinyatakan
3. Terbuka kepada semua rakyat Malaysia
4. Mendapat keizinan daripada penjaga
5. pengangkutan akan disediakan (mengikut keadaan)

tarikh tutup penyertaan, 2 hari sebelum tarikh yang dinyatakan..

Just leave ur komen kalau berminat...terima kasih


p/s: agak-agaknya, ada ke penyertaan ni, bukan ada orang cuti hari selasa pun macam KB...just 1 person jek yang sama cuti sama macam KB, tp dia nak ker join...hehehe. Kalau anda terbaca, andalah pemenangnya. Nak ajak direct, takut cik abangnye marah lak...so buka skali tok orang ramai yang berminat....jom try

Monday, 28 November 2011

Word Of The Day 1#

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA

"Hidup adalah berjuang
Rajin adalah perangsang
Kalau Sekali Kecundang
Jangan Suka Menyalahkan orang"

             petikan daripada:
         Pantun Melayu

Thursday, 24 November 2011

Biri-Biri Atau Babi,

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sedang BW tadi, tertarik pulak dengan satu artikel dalam laman web gilerkentang ni pasal binatang haram, 'babi' yang berbulu seperti biri-biri.

Dari apa yang dimaklumkan dalam laman web berkenaan, nama binatang ni adalah 

Babi Mangalitsa yang berasal dari Australia dan Hungary.

Orang sana gunakan babi jenis ni untuk daging dan bulu untuk benang, sama macam biri-biri.


Terperanjat juga bila tengok gambar ni, cuma tak pasti sama ada ia benar atau hanya mahu rekaan semata-mata. Maklumla, dunia sekarang ni nak menyesatkan manusia, macam-macam boleh buat kan. Tu semua atas bantuan teknologi.

Ni antara gambar-gambar Babi berbulu biri-biri yang dipetik dari tuan punya web.

+
+
+
+
+
+
+
+
V
Hush, sejibik macam biri-biri cuma badannya dan rupa babi

aarrrr...peacee yooooo

Sekali pandang memang nampak babi convert kepada biri-biri

p/s: hanya untuk berkongsi bersama bloger sekalian, berdosa tak KB simpan gambar binatang di dalam Blog....kompius jap.kene tanya yang pakar la

Monday, 21 November 2011

Segmen : Contest Blogger Idol by Achie & Eyda

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Minggu ni rasanya dah 2 kali KB join contest dan segment bloger lain, pada KB dah banyak dah tu walaupun angka dia hanya 2. Dengan penuh semangat dalam dunia bloging ni, KB sahut cabaran daripada seorang rakan Bloger Aien Not Alien yang dah tag KB sebagai salah seorang peserta terpilih.

Apakah contest tersebut, KB kepilkan dibawah ni:-



Nak sertai & Syarat Contest : >KLIK SINI< atau >KLIK SINI<

Contest ni merupakan anjuran  AchieEyda yang dianjurkan secara usahasama, KB dimaklumkan contest ni merupakan kerjasama dari dua bloger ni yang pertama kali mengadakan contest seumpama ini.

Jadi mari kita memeriahkan contest yang diadakan demi kecerian bersama.

Majulah Bloger untuk Malaysia :P


Antara Soalan yang ditanya adalah:

1) Ceritakan siapa blogger yang menjadi inspirasi anda dan kenapa anda memilih mereka dan ingin menjadi seperti mereka?

Sebelum ni, KB ada satu blog lain, tapi dah tinggal dah sebabnya pun buat atas paksaan, tak payah la KB cerita lebih lanjut pasal perkara berkenaan kerana ia dah pun berlalu lebih 3 tahun lepas. Hanya beberapa kenalan sahaja yang tahu mengenai perkara berkenaan.

Balik pada soalan yang diajukan, secara jujurnya, idola KB dalam dunia Bloging ni adalah daripada sahabat yang tag KB untuk join contest ni, Aien Not Alien a.k.a Nurulaien Mohd Roslan.

Sama macam orang lain, KB berpendapat yang dunia bloging ni sesuatu yang membosankan kerana banyak menulis dan menulis dan menulis dan menulis lagi. Untuk makluman, menulis merupakan sesuatu perkara yang KB paling tak suka dan cuba elak semenjak dari zaman sekolah lagi.

Tapi, bila dah terjerumus dalam dunia journalism aka kewartawanan ni, best pulak menulis, kadang-kadang panjang berjela dan macam-macam nak diceritakan dalam satu entry. Ni buktinya, dah lari tajuk.

Back to basic, Aien merupakan idola dan sumber inspirasi KB untuk berjinak kembali dengan dunia bloging ni. Penulisan yang bersahaja dan tidak berat menjadikan KB suka cara dia menulis.

Kadang-kadang, walaupun entry yang dibuat tertalu simple dan tak banyak isi kandungan, namun mampu mencuit hati para pembacanya seperti KB dan secara jujurnya, KB salah seorang peminat Blog beliau.

Beliau turut berjasa dalam menghasilkan blog ni, dan segala yang korang boleh lihat dalam blog ni daripada layout, warna, doodle dll (Tidak termasuk entry) merupakan hasil tangan beliau sendiri. Terima kasih kepada beliau atas jasa yang ditaburkan.


2) Matlamat anda dalam berblogging dalam masa terdekat dan juga akan datang.

Matlamat KB dalam jangka masa pendek adalah untuk memberi luahan pendapat semata-mata, tapi untuk jangka masa yang panjang, KB berharap dapat bertemu jodoh rakan-rakan dan bertukar pendapat agar memperoleh ilmu tambahan selaras dengan kata-kata yang mungkin korang pernah dengar 

"Menuntut ilmu hingga sampai liang lahad"

-TAMAT- 

Bloger terpilih untuk ditag menyertai contest ini adalah

Tiada paksaan untuk turut serta


p/s Bila seorang wartawan mula menulis, habis pages untuk dia sorang jek.tamak betul.....

Sunday, 20 November 2011

segmen : Yasmin Aris 1st GA

ASSALAMUALAIKUM SALAM SEJAHTERA

Tadi KB bw kat satu blog ni, tertarik lak nak join segmen seorang bloger ni : Yasmin Aris

Apa yang KB dimaklumkan, Yasmin Aris ni baru 1st time buat segmen GA (Give Awayy) katanya la, so sebagai tanda sokongan KB pada bloger2 yang berada dalam dunia maya ni, KB ambil peluang ni untuk join segmen Yasmin ni. Jom kita try sama-sama.

Syaratnye senang jee :



1. Wajib FOLLOW bLog ni duLu, dan LIKE Facebook Page tu skaLi yee :D HAHA .


2. Dahh ? Trime kasih :) :P Then, korang jz perLu buat satu new post.
DaLam new post tu kena ade :
· TitLe yg bertajuk “Yasmin Aris 1st GA”
· Copy semua syarat-syarat GA ni .
· Jangan Lupe Letak gamba kat atas tu skaLi .
(Tekan gamba, right cLick,Copy Image URL dan letak  kat dLm entry korang)
· Gambar tu mesty Lah di LINK kan kepada entry ini .


3. Fahemm ? Hihi :) Seterusnyee, tinggaLkan Link entry yg korang dah pubLishkn tuu kat ruangan komen bawah nii . Dah siapp ! :)


4. Ok, ok .. GA ni akan dibataLkn kLu penyertaan tak Lebih dari 10 orang . Huhu T-T
So, join Lah beramai-ramai yee ! kite sukee . Hii ❤


5. Tarikh tutup : Sabtu-[19 DISEMBER 2011] Lambat Lg kan ;P ade mase nk join . Jom-jomm !

Sape yg bertuah akan menerime hadiah yg tak seberapa nii .


Maxis, Digi, CeLcom, Etc : RM10
Edited bLue Minima TempLate
Cute Cursor 



Kepada Yasmin, ini pun kali pertama join segmen orang, so sama-sama try n error juga
So mari kita sama-sama meriahkan segmen ni beramai-ramai.

Kapal Selam Menyelam Atas Darat

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Korang pernah tengok kapal selam tak??!

Ofcoz la korang pernah tengok kapal selam kan dan tahu macam mana rupa kapal selam tu dan biasanya korang tengok kapal selam melalui medium-medium tertentu seperti media cetak dan elektronik serta buku-buku bergambar dan sebagainya.



Selalunya kapal selam akan berada dalam laut untuk menyelam dan berlayar yang dikemudi oleh tentera laut yang mempunyai latihan yang secukupnya untuk mengemudi kapal besi berkenaan. Itu satu fakta bukan?? semua orang tahu tentang perkara tu.


Tapi, pernah tak korang tengok dengan mata kepala korang sendiri kapal selam menyelam atas darat??! 
Bunyi macam kelakar dan ada juga antara korang akan terfikir tak mustahil untuk kapal selam menyelam atas darat.



So, KB sekali lagi berpeluang menimba pengalaman yang menarik ini dan mungkin tak ramai yang berpeluang untuk melihat dengan mata kepala sendiri dan berada dekat dengan kapal selam ni.


Entry kali ni KB share lagi pengalaman KB melihat kapal selam Agosta 70 yang berada di tapak Komplek Muzium Maritim, Dataran 1Malaysia Klebang Melaka.


So, terimalah gambar-gambar menarik di kawasan berkenaan yang sempat KB rakamkan dengan bantuan Isteri KB Canon EOS 600d




Penulis Bergambar dihadapan Kapal Selam yang tak menyelam lagi

Agaknya sebab kapal selam ni melaka sesak teruk macam dalam gambar ni

Kapal Selam pun ada bontot tau..bukan orang jek ada


  

Wednesday, 16 November 2011

Kuasa Orang Berada

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 


Bila kita kaya, macam-macam kita boleh buat.
Beli itu, beli ini, rumah besar, kereta besar, bini pun kadang-kadang besar juga.

Kali ini tak nak bercakap banyak, just nak share dengan korang semua satu gambar yang KB sempat rakamkan menggunakan DSLR Nikon D90 milik adik KB yang dipinjam berikutan Isteri KB yang masuk hospital baru-baru ini.


Apa yang korang nampak dalam gambar ni selain url Katak Bulat

Bukan nak mengaibkan mana-mana pihak, cuma nak berkongsi dan beri contoh pada orang lain agar tidak menyalah gunakan kuasa atau kekayaan yang ada. Sesungguhnya rezeki itu datang daripada Allah dan kita sebagai makhluknya wajar bersyukur.

Walaubagaimanapun, KB tetap memuji Owner kereta terbait, walaupun dia kaya dan mempunyai kereta mewah seumpama ini, tapi dia masih ingat asal usul dia dan menjalankan kerja-kerja kebajikan.

p/s: Bersyukur atas rezeki yang diberikanNya


Tuesday, 15 November 2011

Orang Pakai Seluar Dalam : siri 2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Salam 1Malaysia


Seperti yang telah dijanjikan pada entry yang lepas, KB sertakan gambar KB dengan Sazali Samad, penyandang Mr. Universe 7 kali 

Walaupun dalam hati ada geli2 gelaman ala-ala kucing yang kehilangan bulu, KB tetap nak jugak bergambar dengan mamat bertubuh sasa ni...

Bandingkan badan siapa yang lawa, KB atau Sazali.
Badan siapa lagi cantik...KB or Sazali

Ni la sahabat yang amek gambar KB diatas..kredit for him because tolong KB ambil gambar



p/s: sory, gambar ni member yang tolong tangkapkan, gambar dia lawa, gambar kita lak yang tak berapa menjadi.


Sunday, 13 November 2011

Orang Pakai Seluar Dalam

Assalamualaikum & Salam Satu Malaysia

Malam Semalam bersamaan 12.11.11 bertempat di Jonker Walk Melaka, satu lagi assingment yang telah diarahkan kepada KB yang memberi satu pengalaman yang menarik dan menggelikan mencuit hati.

Mungkin ada sesetengah orang akan menganggap sebagai seksi atau mampu memberi daya tarikan pada meraka, namun pada KB, ia tetap satu jenis perkara baik dan sihat jika dibandingkan terlibat dengan perkara yang negatif.

Malam tu, KB telah buat liputan mengenai Kejohanan Bina Badan Sedunia Kali ke-3. Bila sebut pasal bina badan, mesti la korang akan terfikir pasal orang berotot sasa yang menayangkan body masing-masing hanya dengan memakai spender aka seluar dalam.

Kita jangan lihat perkara ini sebagai perkara maksiat, tapi lihat dari sudut sukan yang mampu mengharumkan nama negara. Sekurang-kurangnya, mereka yang terlibat dalam pertandingan tu menutup alat sulit masing-masing dan tak melakukan perkara sumbang di khalyak ramai seperti berpelukan antara pasangan bukan muhrim, cium mulut dan ada gak yang buat aksi ringan-ringan dalam dekat taman permainan, dalam kereta, lif dll.

Jadi, dalam entry kali ni, KB kongsi dengan korang dengan apa yang KB lalui malam tadi.





Macho tak abang-abang kita ni...hehehe

Apa yang menarik, pemegang gelaran Mr. Universe sebanyak 7 kali turut beraksi pada kejohanan ni dan beliau mendapat sorakan yang memberangsangkan daripada penonton yang hadir




Kejohanan Bina Badan Sedunia Ke-3
Sazali Ungguli Tempat Kelima

Oleh: HAFIZHAN RAHMAT

BANDARAYA MELAKA: ATLET Bina Badan Negara, Sazali Abdul Samad gagal meraih gelaran Mr Universe buat kali ke-7 apabila hanya mampu menduduki tempat ke-5 dalam Kejohanan Bina Badan Sedunia Ke-3 berakhir semalam.
Kegagalan Sazali meraih geralaran tersebut telah memberi peluang kepada peserta Iran, Moharam Panahi buat pertama kali berjaya menyandang gelaran Mr Universe.
Kehebatan Sazali dalam sukan ini mampu menarik perhatian para juri pertandingan apabila atlet berusia 44 tahun ini menggondol pingat emas dalam Kategori Lightweight 70 kilogram (kg) dengan mata terkumpul sebanyak 10 mata.
Sazali dengan aksinya
"Walaupun berada di tempat kelima, saya bangga kerana masih mampu dan boleh capai ke tahap ini dan masih lagi boleh mengekalkan perjuangan meraih tahap lebih tinggi," katanya kepada pemberita di Jonker Walk di sini, malam tadi.
Anggota polis berpangkat sarjan mejar itu telah menyandang gelaran Mr Universe pada tahun 2000, 2004, 2006, 2007, 2009 dan 2010.
Beliau juga merupakan juara Mr Asia tujuh kali (1996, 1998, 1999, 2000, 2004, 2009 dan 2010) dan dua kali memenangi Kejohanan Persekutuan Bina Badan Dunia (2009 and 2010). 
Sementara itu, rakan sepasukan Sazali, Wong Hong telah beraksi cemerlang apabila berjaya menduduki tempat ketiga Mr Universe seterusnya mencipta kejayaan pertama buat dirinya.
"Ini adalah kemenangan pertama saya dan ianya kejayaan paling manis buat diri saya setelah 22 tahun menceburkan diri dalam sukan bina badan ini" katanya yang juga pemenang pingat emas bagi Kategori 100kg dalam kejohanan berkenaan.
Wong berkata, cabaran kali ini hebat, di mana kesemua peserta bertanding memberikan saingan hebat terutama peserta dari negara Eropah dan negara Asia Barat.
"Saya juga tidak menyangka boleh mencapai tahap yang tinggi seumpama ini kerana harapan saya hanya memperoleh tempat kelima," katanya.
Sasa siot badan Sazali
Iran telah berjaya menduduki tempat pertama dalam kejohanan yang berprestij ini bagi Kategori Negara dengan mata terkumpul 106 mata.
Malaysia turut memberi saingan hebat apabila kekurangan empat mata berbading Iran, sekali gus mendapat tempat kedua secara keseluruhan dengan pungutan 102 mata, manakala Thailand di tempat ketiga dengan pungutan 42 mata.
Seramai 89 peserta dari 38 negara telah menyertai kejohanan tersebut.
Majlis penyampaian hadiah telah disempurnakan oleh Yang di-Pertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakob diiringi Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam; Setia Usaha Persatuan Sukan Bina Badan dan Fizikal Dunia, Paul Chua dan Presiden Persatuan Bina Badan Malaysia, Datuk Wira Gan Boon Leong.
Sazali dan Wong bakal menyertai kejohanan Pro Amateur Classic yang akan berlangsung di Singapura pada 16 November ini dan akan melakukan persembahan terbaik demi mengharumkan nama negara.


Mohd Khalil dan Mohd Ali menjulang Sazali selepas jadi johan kategori 70kg
agak-agak kalau dia pukul korang apa jadi ek??
Mohd Khalil menyampaikan hadiah kepada sazali


Mohd Ali menyampaikan piala kepada wakil Pasukan Kebangsaan yang menyandang tempat ke-2 kategori negara

Ni pula Mr Universe bagi tahun 2011 dari Iran

p/s: Gambar KB dengan Sazali dan Hong akan akan KB upload dalam entry yang akan datang 
         

Saturday, 12 November 2011

Akhirnya.....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Salam 1Malaysia



Akhirnya, apa yang KB harapkan berjaya juga akhirnya. Apa yang berjaya???

Jumpa Duit Sejuta??! Tunggu menang ekor la, tapi KB tak menceburi dunia ekor ni atau orang kampung KB cakap, 'saham' RM3.50...Sebab apa cakap macam tu, ada la dengar cerita hamba allah ni, dia main 'saham tu dengan harga RM3.50, berjaya mendapatkan pulangan RM70k kalau tak silap.

Berjaya beli kereta sendiri??! Huh, simpanan sendiri dah abis bayar kereta orang yang remuk hari tu, nak tahu cerita, klik sini 

Dapat jodoh??! Jauh Sekali, belum jumpa lagi jodohnya, mood sedih sebab tiada orang nak kat kita yang tiada apa-apa harta. Dulu KB selalu kutuk member, umur dah lanjut, tapi awek takda, bila kau nak kawen ni??!

Masa ni masih ada kekasih hati lagi, boleh la berlagak, sekarang ni, membujang lagi, belum ada la kekasih hati, tapi KB ada dua isteri. Jangan jeles ek.

Isteri pertama : Yamaha LC135 : MBR 2378
Isteri kedua   : Kamera DSLR  : Canon EOS 600D (masih dalam rawatan)

Tapi, apa yang KB nak cerita dalam entry kali ni adalah, KB berjaya buat favikon KB sendiri...cayalah KB, hampir hilang sabar jugak buat Favikon ni..So adik KB yang empunya blog nhlifestyle tak boleh la berlagak lagi. Abangmu dah berjaya buat favikon sendiri..heheheh

Sorry geng. dapat besarkan lagi untuk buktikan pada korang semua...tapi kalau korang perasan, tengok kat tab menu lappy or pc masing-masing yek


Tahniah pada diri sendiri....pada yang lain-lain, if all off you want to have ur own favikon, just blogwalking and study it carefuly, it hard for me to explained it here. sory you guys. Can't teach you how to make it because also new in this bloger world.

p/s: Ada perasaan bangga dengan diri sendiri juga sebenarnya.hehehe 

Friday, 11 November 2011

11.11.11 - Seribu Makna

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Salam 1Malaysia

Hari ini adalah 11.11.11 bersamaan, hari Jumaat. Ramai antara mereka yang memilih hari ini untuk melakukan sesuatu yang boleh menggamit kenangan yang tak akan dilupakan sepanjang hayat agar mudah diingati oleh mereka.

Hari ini juga beri seribu pengalaman yang menarik pada KB apabila bertugas sebagai wartawan Diraja. Kenapa begitu, sebab hari ini KB buat liputan dengan Yang Dipertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Mungkin ada antara korang yang akan bercakap, apa la sangat dapat jumpa Agong tu, bukan dia boleh bagi duit atau apa-apa kebaikan pada kau pun. Tapi pada KB ia merupakan satu pengalaman yang baik. 

Kenapa dan mengapa, ni KB nak kongsi dengan korang semua:

1) Tidak Semua orang boleh bersemuka secara terus dengan Agong

2) Protokol kene jaga, Dua funtion yang berbeza, pakaian pun kene berbeza, silap hari bulan, Kene halau dengan pegawai protokol sebab etika berpakaian salah

3) Masa ni la KB dapat pakai segak siap dengan blazer dan bertali leher ala-ala CEO sebuah syarikat ataupun sebagai seorang pemimpin yang berpengaruh

4) Penulisan berita pula perlu lain daripada biasa, kene ada style yang tersendiri, tak boleh main bantai jek, silap hari bulan, kita kene bantai balik dek pegawai protokol

5) Satu pengalaman yang tidak mungkin ditimba oleh orang-orang biasa.

6) Pengalaman ditolak dan ditarik dengan kasar oleh Bonzer2 bodyguards Tuanku Mizan, wajib la sebab biasanya wartawan dan Jurukamera seperti KB ni memang degil sikit, Bukan KB sorang, tapi semua wartawan dan Reporter mempunyai ciri-ciri yang sama semata-mata memenuhi kualiti kerja, untuk dapatkan satu sudut yang baik.

Itulah antara sebab-sebab KB katakan yang ia memberi seribu pengalaman yang menarik walaupun KB hanya senaraikan 6 daripanya.

Yang tak boleh bla, tengah-tengah panas kene pakai blazer semata-mata nak jaga protokol. Kerja punya pasal, KB redah juga.

Mula-mula memang agak takut untuk laksanakan tugasan ni, tapi demi pengalaman yang mungkin takkan KB dapat pada masa akan datang, KB teruskan juga tugas KB dengan hati yang terbuka.

Dua Funtion yang KB pergi melibatkan Tuanku Mizan, satu perasmian Masjid Sayyidina Abu Bakar, UTeM dan satu lagi perasmian Hotel Pantai Puteri atau dulu dikenali sebagai Tanjung Keling


DAULAT TUANKU, 

p/s: Korang jangan Jeles ek sebab KB dapat jumpa Agong.

Kat sini, KB turut selitkan hasil kerja yang KB buat hari ini bersama Agong:-

Tuanku Mizan Berkenan Rasmi Masjid Saiyyidina Abu Bakar, UTEM


Oleh: HAFIZHAN RAHMAT


DURIAN TUNGGAL, 11 Nov - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin hari ini berkenan merasmikan masjid baru, Masjid Saidina Abu Bakar Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di sini. 

  Dalam majlis berkenaan, Tuanku Mizan diiringi Yang Dipertua Negeri, Tun Mohd Khalil Yaakub merangkap Canselor UTeM; Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam;  Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusof dan Naib Canselor UTeM,Prof Datuk Dr Ahmad Yusoff Hassan.

    Baginda kemudiannya berkenan menunaikan solat Jumaat bersama pemimpin negeri dan rakyat jelata di masjid tersebut.

       Sementara itu, Mohd Ali dalam ucapanya berkata, masjid merupakan
sebuah institusi masyarakat yang penting dalam memajukan umat Islam melibatkan pelbagai aspek kehidupan.

      "Kewujudan masjid dalam pusat pengajian tinggi adalah satu simbol 
perencanaan strategik yang mengambil kira sejarah kehebatan peradaban Islam terdahulu," katanya.

Mohd Ali berkata demikian ketika berucap sempena majlis perasmian Masjid Sayyidina Abu Bakar, UTeM di sini, hari ini yang turut dihadiri Turut hadir Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Wira Othman Muhamad dan Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka Datuk Wira Omar Kaseh; serta Exco-exco kerajaan negeri, dan kira-kira 5,000 rakyat Melaka.

    Jelas Mohd Ali, melalui pembangunan masjid ini pelbagai aktiviti dapat dijalankan terutamanya dalam pembangunan sahsiah pelajar demi mengimbangi kestabilan rohani, emosi dan jasmani.

     
    Pembinaan Masjid Sayyidina Abu Bakar bermula pada 1 Mei 2007 dan melibatkan kos RM15.3 Juta dengan keluasan tanah 4 hektar yang boleh memuatkan seramai 4,000 jemaah dalam satu masa.





Tuanku Mizan ketika menurunkan tanda tangan sebagai simbolik perasmian

Tuanku Mizan dan jemaah yang hadir ketika menunaikan solat Jumaat di Masjid Sayyidina Abu Bakar, UTeM

Tuanku Mizan dan tetamu kehormat yang hadir pada majlis perasmian berkenaan
Gambar yang ni lak bukan nak tunjuk macho yek, tapi nak buktikan yang KB berada di tempat berkenaan.hehehe





Wednesday, 9 November 2011

Malang Tak Berbau

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA
SALAM 1MALAYSIA


SIAPA BOLEH HIDU BAU MALANG, KB BAGI RM50
Malang bukan seperti kentut yang berbau harum apabila dilepaskan orang pemangsa-pemangsa yang baik hati sedekah baunya yang semerbak.

Malang juga tak akan sama baunya seperti korang pakai perfume Hugo Boss dan sebagainya dan kita tak akan sedar bila dia akan datang dalam hidup kita.

Malang itu umpama tetamu yang hadir dalam hidup kita tanpa diundang.
Kalaulah malang itu merupakan awek-awek comel atau balak-balak hensem yang sanggup berkongsi kebahagian dengan korang, alangkah indahnya dunia kan?

Itulah perkara yang KB nak cakap kali ni, malang tak berbau

Kenapa tak berbau???

Sebabnya memang takde bau pun bila dia nak menimpa kita, datang dengan tiba-tiba tanpa diduga.

Begitulah yang terjadi dengan KB malam tadi
Alkisah terjadi apabila diri ini bersama seorang lagi sahabat baru selesai bermain futsa bersama budak-budak wartawan yang lain dan beberapa pemain import, cuaca malam tu lak hujan dengan renyai-renyai.

Dipendekkan cerita, ketika pulang malam tadi (9 Nov, lebih kurang 1.30am) dua sahabat ni ingin menghilangkan singgah di kedai untuk menghilangkan haus di tekak masing-masing selepas penat bermain futsal (even tak hebat mana, tapi layak untuk dipanggil bersenam mengempiskan perut).

Dua sahabat yang menaiki kereta proton wira aeroback kepunyaan bapa KB yang dipandu oleh KB sendiri berhenti di simpang empat berhampiran Japerun Bachang (komplek penghulu bagi negeri Johor) negeri lain tak pasti pula...

Entah macam mana sepatutnya KB jalan terus tetiba tukar haluan ke arah kiri jalan atas alasan nak singgah di kedai makan di tepi simpang jalan tadi, dah nampak sebuah kereta meluncur tak berapa laju dari arah belakang yang disangkakan ingin selekoh ke kiri jalan rupanya-rupanya mengambil jalan terus.

Jadi, terjadilah satu malapetaka yang KB katakan malang tak berbau tadi, jadi dihentamlah kereta kesayangan milik ayah KB, dan sudah semestinya KB yang salah kerana menukar arah dengan tiba-tiba.

Pendekkan cerita lagi, slow talk dengan owner kereta tu yang turut dihadiri oleh ahli keluarganya untuk 'setel tepi'. Aksi berbincang pun bermula dan akhirnya memang berpihak pada owner kereta perodua myvi berkenaan. 

Rasanya takde la teruk sangat kereta tu, kalau kira-kira pon around RM500 jek kos baiki kenderaan berkenaan, hantar bengkel pilihan owner berkenaan, toke bengkel bantai RM913. Agak mahal dan tak berbaloi dengan kerosakan yang diterima, jadi atas bantuan makcik KB punya adik Ipar, kitaorang berjaya memujuk owner kereta ikut harga yang kitaorang estimated atas kerosakan yang diterima bernilai RM750. kurang RM150 dari harga asal yang ditawarkan oleh bengkel kereta berkenaan dan KB bayar Cash dekat owner kereta tu.

So setel satu bahagian. Satu lagi bahagian, macam mana KB nak betulkan kereta ayah KB yang perlu ditukar pintu depan sebelah kiri dan tulang rangka kereta yang agak remuk dan perlu diketuk kerana pintunya gagal untuk dibuka. 

Kos masih dalam tanda tanya dan masih mencari kedai yang sesuai untuk dibetulkan dengan harga yang murah dan berpatutan. Mudah-mudahan cepat la dibetulkan sebab taknak tengok ayah KB macam singa jantan yang kelaparan mencari mangsa untuk diterkam.

Nak tak nak, semua kos yang terlibat KB jangkankan bernilai RM2000 kebawah termasuk kereta myvi yang KB bayar, Abis duit simpanan nak kahwin KB dengan wanita pilihan yang masih belum ditemui sampai sekarang. Nasib baik ada simpanan, kalau tak jual body la gamaknya semata-mata nak dapatkan duit tanggung kos kerosakan.

Apa-apapun, KB berterima kasih kepada semua pihak yang terlibat secara langsung ataupun tidak atas nasihat dan sokongan anda terhadap KB. Hope perkara ini akan dapat diselesaikan especialy kereta ayah KB.

p/s: masuk ni kali ke-2 KB kemalangan menggunakan kereta yang sama

p/s/s: nampak gaya diharamkan lagi la untuk memandu kereta berkenaan sendirian

p/s/s/s : Sebenarnya duit kawin yang KB kumpul nak buat muka beli kereta sendiri, target sebelum bulan ogos 2011, tapi nampak gaya, atas malang yang tak berbau ni, terpaksala tangguh niat suci untuk memperisterikan kereta sendiri tahun depan.... 

p/s/s/s/s: Sory tiada gambar yang boleh KB jadikan bahan bukti kerana kejadian berlaku dengan pantas. Tak sempat nak posing dengan kereta yang jahanam tu.hehehe

p/s/s/s/s/s: barapa banyak la kau nak p/s ni wahai KB....


Monday, 7 November 2011

Duniaku - Si Hafizhan Rahmat

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Dunia si HAFIZHAN RAHMAT


Hai korang semua, bila dah start membebel dalam ni, kompom empunya diri tak boleh nak berhenti membebel sendiri umapa dunia ni ana yang punya...Opsss, bukan ana Aien Not Alien ek, tapi ganti nama diri pertama, yang mewakili saya, aku, den, cik I dan macam-macam lagi.

Mungkin ada antara korang yang folow KB sama ada secara terang-terangan atau silence bloger yang mengikuti perkembangan KB ni nak tahu serba sedikit tentang KB, apa yang KB buat dalam kehidupan seharian dan macam- macam perkara lagi.

So, this time, i will introduce litle thing about myself in this blog, adoi, speaking lak mamat ni. Dah la speaking terabur, mana present mana past tense pon tak tahu..hehehe...



Ok, back to basic.

-Nama dalam I/C, surat beranak, brang OMR UPSR,PMR, SPM, STPM dan lain-lain akan tertulis nama sebenar KB iaitu HAFIZHAN RAHMAT

-Umur KB adalah rahsiah, just boleh bagi tahu dekat sini yang KB lahir tahun 1987. So agaknya kan, cuba korang teka, berapa umur KB, sudah sementinya 18 tahun...dan masih muda...cayalah KB.

-Nama Katak Bulat ni wujud tak tahu bila, tiba-tiba nak menggedikkan diri guna nama tu walhal ada nama yang lagi baik dan elok tapi tetap guna nama ni.

- Tapi, kalau korang nak tahu, nama ni dah melekat dah sampai makcik-makcik KB sendiri panggil KB Katak Bulat ataupun abg katak.

-Masa sekolah dulu, ada yang panggil Hafiz, pijan, fizan, janpi, bulat, jawa, dan macam-macam lagi nama yang sedap dipanggil oleh budak-budak masa zaman sekolah dulu. tapi yang masih melekat sampai sekarang adalah PIJAN@FIZAN@HAFIZ.

Hobi masa kecik-kecik suka kumpul setem, tapi la ni, ntah mana agaknya setem2 yang dikumpulkan tu.

Dulu seorang yang panas baran, suka marah-marah, kadang-kadang maki orang pun pernah gak. Mungkin yang baru kenal KB tak akan percaya yang KB ni panas Baran sebab KB yang sekarang jauh berbeza dengan KB yang dulu.

Maklum la, dulu KB ni antara orang yang penting masa dekat sekolah dulu, tiada orang lain yang layak untuk dilantik sebagai wakil pelajar atau lebih dikenali sebagai Ketua Pengganas Pengawas. Bukan nak berlagak tapi itula hakikatnya, KB kene terima tanggungjawab berkenaan untuk kemajuan sekolah sendiri. Dua kali dilantik, sekolah rendah dan sekolah menengah. memang ia patut dibanggakan oleh orang tapi tanggugjawab dan tekanan yang diterima oleh KB memang tak boleh ditahan, maklum r, kita perlu menghadapi murid-murid yang kurang disiplin ni, mana yang nak carik gaduh dengan KB dan macam-macam lagi..Kenangan semua tu, itulah penyebab KB jadi seorang yang panas baran..

During my graduation day with my parent
KB ambil STPM, Sijil Tunggu Pinangan Tinggi Pelajaran Malaysia pas tu layak melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Komunikasi (Perhubungan Awam)(Kepujian) di Universiti Teknologi MARA (UiTM) atau student UiTM akan panggil Mascom. 

Jadi sasaran peluru atau orang ramai wartawan ni ek??

Ingat abis je belajar boleh jadi seorang GRO PRO yang berjaya, Public Relations Officer, tapi rezeki takde dalam dunia PR buat masa ni, so, rival kepada sequence PR iaitu Journilsm yang KB selalu kutuk-kutuk dulu waima duduk serumah dan sebilik serta berkawan baik dengan budak2 journ, akhirnya, tercampak la KB dekat dunia kewartawanan sepenuh masa sebagai wartawan di Malaysia Melaka Hari Ini (MHI).

Mula-mula kerja memang la terasa amat bodoh sangat-sangat, sebab masa belajar dulu dilatih untuk menjadi PR yang berjaya, jaga reputasi syarikat, creadibility syarikat dll, tapi dengan pengalaman yang kosong dalam dunia ni, terjerumus juga KB dalam dunia ni.

Mula-mula interview jek ingat hati boleh senang sebab dah berjaya mendapatkan kerja dengan sekali percubaan interview, tapi rupanya, abis jek interview dengan Pengarang Eksekutif MHI atau dikenali dengan panggilan Abang BO berikutan kepalanya yang botak...Dipanggil lak oleh editor untuk percubaan buat story.

Mula-mula memang macam haram la, belum apa-apa dah kene maki hamun....biasa la tu dalam dunia wartawan, akhirnya, KB berjaya juga membuat story sendiri tanpa mengharapkan bantuan mana-mana pihak.
Kalau kene marah tu memang wajib sebab ia adalah untuk mengajar kita untuk menjadi yang terbaik...terima kasih kepada mereka yang memarahi KB.

Itulah akhirnya, sekarang ni KB merupakan seorang wartawan yang perlu buat semua perkara tak kisah la crime, sport, general, dll, semua kene buat.

Pengalaman yang paling menarik adalah dapat bertemu dengan tokoh-tokoh pemimpin negara termasuk PM, TPM, Ketua Menteri Melaka, Menteri-menteri dan Timbalan Menteri, Best wo, bukan senang dapat jumpa diaorang..memang satu pengalaman yang menarik.

Satu lagi kan, apa yang KB nak share kali ni adalah:-

Kalau korang menggunakan perkhidmatan awam seperti Komuter, Bas, teksi atau berada di tempat awam, cuba korang jerit, Siapa antara korang yang bekerja sebagai guru, doktor dan lain-lain, Setiap daripada mereka mesti ada wakil...

Tapi cuba korang tanya siapa antara kalian adalah wartawan, mesti tiada yang akan menjawab, sebab kami sebagai wartawan merupakan golongan yang kecil dan tidak ada di semua tempat...nak jumpa kitaorang hanya di tempat kemalangan, mahkamah, funtion2 besar dll tempat yang berkenaan.

So, itu perkara yang amat membanggakan KB sebagai seorang wartawan...

-tamat-

P/S: Ada orang cakap, PR yang baik lahir dari seorang wartawan yang baik, so KB berpegang pada kata-kata orang tu...