Sahabat Katak Bulat Yang Sporting Habis

Saturday, 18 February 2012

Carik Geng Katak

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA


SETELAH BEBERAPA BULAN MENCEBURI DUNIA BLOG NI, RAMAI GAK KAWAN-KAWAN YANG KB DAH BERKENALAN, MACAM-MACAM BLOG KB DAH LAWAT, MACAM RAGAM KB JUMPA.

TAPI YANG BEST TU, TAK SANGKA, RAMAI GAK BLOGER-BLOGER YANG MEMINATI KATAK DAN MENGGUNAKAN TEMA YANG SAMA...

WAH, MENARIK KAN, SO, KEPADA GENG-GENG KATAK SEKALIAN, MARI CARI RAKAN-RAKAN KITA YANG LAIN, KITA RAMAIKAN SPESIS KITA, LEPAS TU MENGUANG RAMAI-RAMAI PANGGIL HUJAN.



KEPADA Keropian (kapten keroro punya bangsa) YANG KB KENAL : -

DAN YANG LAIN-LAIN...

MINTA JASA BAIK ANDA SEKALIAN KENALKAN KB DENGAN KEROPIAN YANG LAIN KALAU ANDA KENAL YEK...NAK RAMAIKAN MAJLIS BAGI MERIAH..HEHEH







Thursday, 16 February 2012

Pasang Harapan

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA


Sekarang ni KB sedang pasang harapan yang tinggi sangat untuk memajukan diri setapak lagi kehadapan. Nak bertapak-tapak tu mungkin lambat lagi, tapi orang cakap biasanya menuju selangkah kehadapan. Ini sekarang yang KB cuba lakukan.


Mudah-mudahan apa yang KB harapkan akan berjaya dan dapat mengembangkan career sebagai seorang wartawan di agensi yang lebih besar dan menambah lebih banyak pengalaman.


Proses aplikasi baru selesai, cuma tunggu proses seterusnya, panggilan temuduga. Mudah-mudahan berbekalkan pengalaman selama setahun menjadi wartawan akhbar rasmi negeri, sedikit sebanyak dapat membuka mata mereka di luar sana untuk terima KB berkhidmat di peringkat nasional pula...


Mengharapkan doa dan sokongan dari rakan-rakan bloger yang lain.


p/s: semenjak dua ni rasa macam tiada mood untuk kerja.....

Wednesday, 8 February 2012

Si Kaki Bangku


ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA

Kaki bangku sering dikaitkan dengan golongan yang tidak pandai bermain bola. 

Kalau korang nak tahu, KB juga termasuk dalam golongan Kaki Bangku juga. Sesuai la tu dengan singkatan nama Katak Bulat=KB=Kaki Bangku. Malu la pulak nak cerita panjang. Ada yang kene kutuk dengan orang dan jatuh la saham KB macam ni.

Dipendekkan cerita, walaupun KB kategori Kaki Bangku, tapi KB turut berpeluang menunjukkan bakat bermain Bola Sepak sebagai pemain pertahanan mewakili pasukan Kelab Media Masa Melaka (KEMM) menentang Persatuan Penulis Sukan (SAM) baru-baru ni. 

Satu tugas yang agak berat juga namun berjaya juga memantahkan beberapa serangan pemain pasukan lawan yang lariannya bukan main laju lagi. Pancit dibuatnya.

Lawan kami bukan calang-calang pasukan berikutan mereka semua pernah memasuki beberapa perlawanan bola sepak peringkat yang lebih tinggi (bukan liga Malaysia).

Pasukan kami hanyalah pasukan yang baru pertama kali beraksi bagi permainan ini dan tanpa segan silunya kena bantai 7-0.

Tapi tiada masalah, tujuan asal bukan mahu menunjukkan kehebatan bermain bola, tetapi menerapkan nilai-nilai perpaduan di kalangan para peserta.






Ala-ala pasukan Real Madrid, Pasukan KEMM tetap memberi saingan mantap
Walaupun teruk dibelasah 7-0, pasukan KEMM tetap mampu bergembira dan tersenyum riang



P/S: Perlawanan kami turut disiarkan di Buletin Utama 5 Februari lepas dalam segmen sukan...

P/S/S: KB ada terselit gak.....hehehe

Saturday, 4 February 2012

Tips Berdepan Dengan Bos Yang Garang

Setiap pekerja mesti ada bos...
Tapi tak semua bos adalah jenis masuk air macam korang...
Korang mempunyai bos yang lebih garang dari singa???!
Menyampah tengok muka bos korang yang tak pernah buat muka kerang busuk??!
Pernah terasa nak gigit telinga dia sebab geram??!
Pernah rasa nak bagi kaki percuma dekat boss korang??!
Tapi, jangan sesekali korang cuba perkara diatas yek.
Nanti kaki korang kemana, kerja korang pon kemana.

Korang makan gaji buta ker.bla bla bla


Tapi, ada cara yang lagi berkesan untuk hadapi bos yang tak reti nak senyum dan muka yang menyinga sepanjang hari.


(1) Setiap kali bos buka mulut nak marah, korang buat muka kesian dengan nak menangis. Bila bos marah jek, korang menangis dengan kuat dan teresak-esak siap tarik hingus dalam-dalam.

(2) Buat tak paham bila bos marah dengan buat muka seposen. lagi teruk bos marah korang, kerutkan lagi muka seposen korang sampai bos korang naik 'fedup' untuk marah korang

(3) Elakkan diri dari berjumpa dengan bos. Agak-agak bos nak berselisih jalan dengan korang, alihkan arah perjalanan korang ke tempat lain yang korang rasa dia takkan pergi contohnya 'jonitor room'. Kalau bos lelaki, korang masuk 'toilet' perempuan. Kalau bos korang perempuan, masuk toilet lelaki. Tapi jangan pula yang lelaki nak ambil kesempatan masuk toilet perempuan yek, makan kasut tumit tinggi pulak nanti.

Lagi satu cara nak mengelak jumpa bos, bila dia panggil untuk mengadap, korang bagi alasan sakit perut atau apa-apa alasan lain munasabah. Tapi pastikan buat pada hari jumaat, sebab biasanya sabtu dan ahad bos akan cuti, so, bila masuk hari isnin, dia dah lupa dan tak jadi nak marah korang lagi

(4)  Belikan makanan kegemaran bos. bila dia nak marah, hulurlah sebungkus, kalau dia nak marah juga, bagi lagi sebungkus. 

kerang rebus cicah sambal kicap bes gak ni..
(5) Senyum macam kerang busuk bila bos marah korang. Bila dia lagi marah, lagi busukkan kerang senyum korang.  Kalau dia mengamuk, korang dah tak payah nak senyum ala kerang busuk lagi, tapi terus gelak sakan sampai boss jadi pelik. Paling teruk pon korang kene label gila, tapi lebih baik dari kene marah kan??

(6) Buat pelbagai aksi yang melucukan ketika bos korang mengamuk sakan. Lagi dasat dia mengamuk, lagi dasatla korang punya aksi lawak sampai bos korang tergelak

(7) Last but not least, Ni merupakan cara terakhir jika kemarahan bos korang tak reda juga walaupun kesemua cara diatas dah dibuat. 
Korang lempang jek bos korang dan cari kerja lain. Pas tu dah tak dapat dah bos yang garang




p/s : siapa berani buat, KB belanja makan :P