Sahabat Katak Bulat Yang Sporting Habis

Sunday, 11 December 2011

Medan Oh Medan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hai korang, sudah sekian lama rasanya blog ni menyepikan. Banyak perkara yang ingin dikongsikan tapi masa & peluang tidak mengizin KB untuk buat entry baru, maklum la, seorang wartawan cemerlang memang sentiasa buzy degan kerja-kerja 'white propagandanya'

Back to basic...Siapa sangka seorang wartawan capuk macam KB ni turut berpeluang membuat liputan di luar negara ( Macam jauh sangat jek).

Tapi paling tidak, dapat juga rasa dan timba pengalaman pergi negeri orang dan adakan liputan di luar Malaysia dan Melaka menjalankan tugas sebagai photojournalist yang boleh dikatakan cemerlang juga walhal penulisan ntah macam apa-apa ntah.

6-8 Disember yang lepas, KB bersama 13 rakan media yang lain (Berita Harian, Utusan, Bernama, NST, Star, dan 3 lagi chinese newspaper serta TV1 & TV3 telah diberi peluang oleh Kerajaan Negeri Melaka untuk membuat liputan di Medan, Indonesia sempena Persidangan Indonesia-Malaysia-Thailand Growth Triangle (IMT-GT).

Memang satu pengalaman yang tak dapat dilupakan oleh KB sebab persidangan ni kira sama level just bawah sikit daripada 'Asean' kerana melibatkan tiga buah negara.

Bukan mudah untuk menjalankan tugas ini tapi demi pengalaman, KB berjaya juga membuat yang terbaik.

Jadual memang padat, sampai tak sempat nak shoping-shoping dekat bandaraya medan tu yang terkenal dengan 'pasar ikan'.

Tapi pada hari terakhir sempat juga pergi beli telekong dan kain batik+pelekat untuk keluarga di rumah. Tak lupa kawan-kawan turut dapat surviner dari Medan. Pada kawan-kawan yang tak dapat tu, maafkan KB, KB kekurangan modal untuk beli dan bagi pada korang.

Its such a wonderful experience, dan kalau ada peluang pada masa akan datang, KB takkan lepaskan peluang tu dan akan buat yang terbaik.

Padat sungguh banggunan ni Bumi Indonesia ni

Sempat lagi posing depan airbus dengan Bro Malik Star

2 jawa sesat, KB dengan Bro Ayob RTM

Berlagak gila posing macam ni, tak macam dekat medan pun kan

sempat lagi KB posing di JW Mariott Hotel, 5 Star kau..kelasss gitu

Gadis jual surviner di JW Mariott Hotel

Ni la sebahagian delegasi Media yang hadir 

Posing lagi depan Airbus sebelum terbang balik ke Tanah Air

P/s: Special thanks to gov of Malacca because fully sponser us media family at Medan


6 comments:

Aien Not Alien said...

untunglahhhh..hehe..

bekerja sambil makan angin.. ^_^"

Katak Bulat said...

rezki...kalau x der rezki..x merasa nak p jalan jauh2 cm ni...

blogtilldrop said...

best jalan-jalan kan... nanti post lagi tempat2 menarik ok.
www.blog2shout.blogspot.com

saffiya_aleesya @ echa said...

kira 2 dlm 1 laa ekk sambil keje sambil leh jalan2..pasni kemana plak destinasinya??

Wadi AR said...

kemainn naik flight. sy tak penah naik pon

Katak Bulat said...

Blogtilldrop: tq coz tinggal komen...insyaallah, bila ada pluang akan dikongsi bersama dengan yang lain


Echa: Nexr destination, atas katil dulu..hehehe...lom ada perancangan..tunggu rezki...


wadi: tu pon 1st tym nek flight n 1st tym g luar negara...syok gak merasa tempat orang ni