Sahabat Katak Bulat Yang Sporting Habis

Thursday, 6 October 2011

HERO or SAVIOR

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA
SALAM 1MALAYSIA
SALAM MELAKA MAJU 2010, NEGERI BANDAR TEKNOLOGI HIJAU

HERO ATAU SAVIOR
Adakah membawa maksud yang sama, mari kita renungkan sekejap
KB berpendapat bahawa hero dan savior tu membawa maksud yang berbeza dan mungkin atau tidak mempunyai kaitan antara satu sama lain

Apa Itu Hero??!
Hero sering dikaitkan dengn individu yang dikenali oleh orang ramai atau nama kata lain glamor dan mempunyai trademark yang tersendiri.

Kalau di dunia melayu, hero sering dikaitkan dengan pahlawan lima bersaudara, mesti korang kenal kan dan yang paling femes antara lima orang tu adalah 'HANG TUAH', siap jadi bintang filem tu, bukan sekali, tapi dari zaman Ramlee bin Puteh aka P Ramlee lagi dah mendokementarikan hero seorang ni dalam bentuk filem.
filem Hang Tuah masa zaman Ramlee bin Puteh
Kemudian, zaman moden lak, M. Nasir tercalon dalam filem 'Puteri Gunung Ledang' yang memegang watak hero melayu terbabit dan dah membawa watak hero berkenaan dengan baik...tahniah M. Nasir sebab menjiwai watak Hang Tuah sampai jadi Hang Tuah buat kali kedua dalam iklan Kit Kat

Hang Tuah dalam iklan kit kat...lawak betul bile tengok iklan ni...

Filem animasi pertama malaysia, Bangga tak korang




Hero Melayu ni juga pernah di animasikan dalam filem silat lagenda, filem animasi pertama Malaysia yang KB kira boleh dibanggakan oleh rakyat Malaysia kerana berjaya menghasilkan filem itu walhal negara lain dah buat lagi canggih....Apa-apa pun KB tetap support Made in Malaysia.


Tu belum masuk lagi hero-hero dari negara lain yang bertaraf superhero dan tak payah la KB sebut satu persatu sebab rasanya korang dah tahu sendiri kan hero yang wujud dekat dunia ni...macam-macam jenis, saiz, warna, rupa, dan bahasa....tak terpikir dek akal la kemampuan hero-hero ni..
Hero melayu juga yang tetap mengekalkan tradisinya menggunakan ilmu persilatan dan kurang 'power' yang mengarut sangat.....Hidup Hero Melayu...


Macammana pula dengan savior??!
Savior ni bahasa mat saleh, jadi kita melayukan dia menjadi 'Penyelamat'
Penyelamat ni seperti yang korang sedia maklum la kan, terdiri daripada golongan manusia yang tidak glamor, tak fames, dan tak dikenali ramai tetapi hanya dikenali secara umum, tiada specific sangat yang menjurus kepada satu watak yang khusus seperti hero

Kenapa KB cakap macam tu??
Sebabnya, kalau ahli bomba itu adalah penyelamat, ramai bebenar ahli bomba di malaysia ni, semua tu penyelamat kita waktu kecemasan....tiada specific yang menjurus kepada individu tertentu, hanya  tertakluk kepada sekumpulan manusia.

nenoneno...rumah terbakar panggil bomba. 
Banyak lagi contoh yang KB boleh beri pada kali ni, selain bomba, pertahanan awam, askar, polis, doktor, tok mudim, mak bidan, dan lain-lain lagi jawatan yang seangkatan dengannya adalah penyelamat kita, cuma Savior ni tak sebegitu glamer dan tak mendapat liputan yang terlalu meluas daripada produksi-produksi filem kat dunia....Mereka bekerja dengan ikhlas dan bertanggungjawab.....Terima Kasih kepada semua golongan penyelamat yang pernah berjasa kepada manusia sejagat....


Belum abis lagi.....
Ada lagi, tu semua dalam kontek umum atau general

Bagi koteks keluarga pulak, mesti la korang akan rekemenkan Mak dan Ayah korang sebagai Hero dan Savior dalam keluarga korang, betul tak apa yang KB cakapkan ni...Diaorang yang bertukus lumus membersarkan kita dari kecil sampai besar menunjang (macam kb) dan jadi penyelamat kita masa kita jatuh mula-mula berjalan dulu dan macam-macam perkara lagi....Setuju tak..

Hero biasanya adalah savior
Tapi tak semua Savior adalah Hero

Cuma apa yang KB nak berlagak dengan korang adalah, KB dah jadi kedua-duanya...jangan marah ek...KB dah dapat title Hero dan juga Savior daripada seorang sahabat KB...

ni ayat yang sahabat KB sms sebelum masing-masing beradu malam semalam
    "U r my hero & savior...bec0me a hero 2 save s0meone, being savior in mission to save s0meone"
Lebih kurang gitu la bunyinya, so korang jangan jeles sebab KB dapat 2 title dalam satu masa...
Time to celebrate it myself dengan senyum sepanjang hari atas title 'HERO & SAVIOR' yang dianugerahkan khas kepada KB.....

KB tak tahu apa yang KB dah buat sampai dapat gelaran tu daripda dia, mungkin KB tak perasan, cuma dia yang tahu sebabnya...Jadi, kalau nak tahu, tanyalah empunya diri tu sendiri...heheheh

p/s: Teringat lak lagu five for fighting: SUPERMAN

I can’t stand to fly
I’m not that naive
I’m just out to find
The better part of me

I’m more than a bird...i’m more than a plane
More than some pretty face beside a train
It’s not easy to be me

Wish that I could cry
Fall upon my knees
Find a way to lie
About a home I’ll never see

It may sound absurd...but don’t be naive
Even heroes have the right to bleed
I may be disturbed...but won’t you concede
Even heroes have the right to dream
It’s not easy to be me

Up, up and away...away from me
It’s all right...you can all sleep sound tonight
I’m not crazy...or anything...

I can’t stand to fly
I’m not that naive
Men weren’t meant to ride
With clouds between their knees

I’m only a man in a silly red sheet
Digging for kryptonite on this one way street
Only a man in a funny red sheet
Looking for special things inside of me
Inside of me
Inside me
Yeah, inside me
Inside of me

I’m only a man
In a funny red sheet
I’m only a man
Looking for a dream

I’m only a man
In a funny red sheet
And it’s not easy, hmmm, hmmm, hmmm...










4 comments:

AIEN NOT ALIEN said...

hero & savior...kalau dikupas, disagat, dilapah, di macam-macam lagi memang berbeza pengertiannya...


hero = pahlawan kot??
savior = penyelamat...

dua2 tugasnya mulia....ehhh..ada ke hero bertugas jadi jahat??? haha..


ok..gurau!! hehehe...


suka dengan entri ni...hero & savior dari pandangan pijan..^_^"

Katak Bulat said...

terima kasih atas pujian melambung anda kepada pijan...sampai kene bungkus dengan kain kapan pon akan ingat..hehehe...tapi mungkin masa wat lakonan pementasan sebagai mayat idup kot....hehheeh

AIEN NOT ALIEN said...

adehhh..seriau dengaunya...nasib la berlakon pementasan...

pijan senget! haha..^_^"

Katak Bulat said...

hahaha...saje wat gempak..memang ada senget sikit...so kene tahan je la ngn orang senget sorang ni k